Nieuwe teelt ... de Passievrucht

Nu buiten de laatste asperges van het land worden gehaald, start in de kas de oogst van een compleet nieuwe Limburgse teelt: passievruchten. In Belfeld is iets minder dan een halve hectarevan het tropische gewas aangeplant.

Het aardbeienbedrijf Brookberries heeft een hoekje vrijgemaakt om het nieuwe gewas te testen. Het is een flink perceel van groene klimplanten. Vier meter hoog en vol met bloemen en vruchten. Grote groene eivormige vruchten, die daarna bruinig worden en dan de kenmerkende paarse kleur krijgen die hoort bij rijpe passievruchten.

Iedere dag Pasen
“Die paarse vruchten vallen vanzelf van de plant als ze rijp zijn”, zegt teler Ad Gubbels terwijl hij tussende groene hagen doorloopt. Dan lachend: “Voor ons is vanaf nu iedere dag Pasen en kunnen we op degrond naar paarse eieren zoeken.”

Nieuwe gewassen
Het is een project van zeven telers uit het hele land. In de Belfeldse kas onderzoeken ze samen de commerciële kansen voor het verbouwen van passievruchten. “Samen met de Wageningse universiteit zijn we op zoek naar nieuwe verdienmodellen in de glastuinbouw. Dit is één van die projecten.”

Enthousiast
“Deze planten kun je qua teelt wel vergelijken met tomaten of paprika’s. Die groeien ook in de kaszonder extra licht. Ze hebben genoeg aan de zon die is er is. Het is een hele mooie proef en wij zijn erenthousiast over.”

Product voor chefs
Met de 4000 vierkante meter aan planten worden nu zo’n 2.000 vruchten in de week geoogst. Maar dat is slechts het begin als het aan Gubbels ligt. De Limburgse passievruchten vinden hun wegnaar de consument via de horeca. “We hebben een eigen webshop waar we chefs mee proberen te bereiken. Er is daar veel vraag naar lokale producten. Wij willen en kunnen niet concurreren met de massaproducten uit de supermarkt”, zegt hij. “Onze passievruchten zijn voor kookgekken en chefs. En net als je hier in de buurt veel aardbeien-automaten ziet, kunnen we die binnenkort in de regio ookvullen met passievruchten”